Dualiteit

Dualiteit is aan de ene kant de grootste bron van de menselijke vrije wil, want het leidt naar de mogelijkheid om keuzes te maken. Aan de andere kant zorgt dualiteit voor veel problemen veroorzaakt door o.a. onbegrip, de drang naar gelijkheid en het niet accepteren van situaties. Veel mensen zien de dualiteit in dingen niet, of willen niet toegeven dat er zoiets bestaat als dualiteit. Daarom dit artikel, dualiteit en kennis hiervan is belangrijk om veel dagelijkse ervaringen te begrijpen. Ik wil je vragen het artikel rustig door te nemen en na te denken over wat ik geschreven heb. Begrijp je de tekst? Ben je het ermee eens of niet?

Zou het leven niet veel makkelijker zijn als er slechts één van alles is. Als het alleen maar dag zou zijn en nooit nacht. Als alles mooi zou zijn en niets lelijk. Als armoede nooit bestaan zou hebben, enkel rijkdom. Als alles wat je doet alleen maar goed is, want slecht zou dan niet bestaan. Maar, als er slechts één van alles is, dan betekend dit ook dat er alleen maar vrouwen op de Aarde zouden wonen. Of alleen maar mannen. Iedereen zou jong zijn. Of oud. Ze zouden in ieder geval allemaal leven. Of allemaal dood zijn. Je ziet, er is niet één iets. Er zijn er altijd minstens twee. Dit is nodig om een soort balans te houden. Een natuurlijk evenwicht dat ervoor zorgt dat alles door kan blijven gaan zoals het altijd doorgegaan is. Klinkt lekker ingewikkeld en zweverig, niet? Stel je toch eens voor dat er alleen maar vrouwen zouden zijn, of alleen maar mannen. Dan zou de wereldpopulatie snel uitsterven. Als iedereen tot in het oneindige bleef leven zou de wereld snel overbevolkt raken. Als iedereen dood zou zijn, tja… dan houdt het snel op. Allemaal hartstikke logisch, maar dit waren dan ook de simpele voorbeelden.

Hoe graag de mens ook wil geloven in de simpele eenvoud van één enkel ding, er is nooit één enkel ding. Wat goed is voor de ene mens, kan zeer slecht zijn voor de ander. Als Amerika bommen gooit op Syrië dan denken de meesten; dat is goed, want ons wordt geleerd dat er zeer slechte mensen wonen in Syrië. Zouden Syriërs die onfortuinlijk genoeg zijn in het doelgebied te wonen dat ook denken? Zouden die zichzelf zien als slechte mensen die het verdienen onder een bom terecht te komen? Teveel koolstofdioxide in de atmosfeer is slecht voor het milieu, wordt gezegd. Wat zou een rijke eigenaar van een koolstofdioxide producerende fabriek zeggen? Wat is goed en wat is slecht? Dit is misschien wel de moeilijkste vraag die voortkomt uit dualiteit. Een situatie die goed is voor de een, kan hartstikke slecht zijn voor de ander. Een persoon kan door iemand als goed ervaren worden, een ander ziet dezelfde persoon misschien wel als hartstikke slecht.

Drie jaren geleden werd Sara verlieft op Jeroen. Wat zou zij gelukkig zijn als Jeroen met haar een relatie aan wilde gaan. Jeroen had echter al een vriendin, Miranda. Sara trok zich niets aan van deze wetenschap, want zij wilde gelukkig worden en dus vuurde ze een hele serie agressieve versiertrucs naar Jeroen. Uiteindelijk gaf Jeroen aan het uit gemaakt te hebben met Miranda. Hij wilde graag met Sara verder. Sara was erg gelukkig, ze had het goed gedaan. Miranda was erg ongelukkig, zij had iets niet goed gedaan.

Tegenstellingen

Dualiteit is het meest duidelijk te zien bij tegengestelde dingen, ofwel tegenstellingen. Zwart – wit, droog – nat, lekker – vies, links – rechts, enzovoorts. Dit zijn de vrij eenvoudige tegenstellingen. Eenvoudig, omdat ze exact zijn. Je weet wat dag is. Dat heb je ooit eens geleerd op school, maar ook door ervaring. Je weet ook wat nacht is. Als je dag en nacht naast elkaar legt, dan zie je de verschillen. Deze verschillen zullen altijd zo zijn. Dag is altijd dag, er zullen maar weinig mensen zijn die je anders willen doen laten geloven. Nacht is altijd nacht, links is altijd links, rechts is altijd rechts enzovoorts.

Moeilijker wordt het bij ‘mentale’ tegenstellingen. Aardig – onaardig, waarheid – leugen, orde – chaos, wel – niet, ja – nee, positief – negatief enzovoorts. Hoe bepaal je of iemand aardig of onaardig is? Dit is geen exacte wetenschap. Je vind de ene persoon aardig en de andere persoon onaardig. De aardige persoon hoef je niet altijd aardig te vinden. Met de tijd kun je deze persoon als onaardig gaan ervaren. De onaardige persoon kan steeds aardiger worden. Hoe weet je wanneer je ‘ja’ moet zeggen en wanneer zeg je ‘nee’? Als iemand je vraagt of je trek hebt in friet kun je met ‘ja’ antwoorden. Betekend dit dat je altijd ‘ja’ zegt als iemand je vraagt of je zin hebt in friet? Lijkt met niet. Je zal alleen ‘ja’ zeggen als je ook daadwerkelijk trek hebt in friet.

‘Mentale’ tegenstellingen worden nog ingewikkelder als je beseft dat iedereen op zijn of haar eigen manier tegen de tegenstellingen aankijkt. Jij kan iemand aardig vinden, maar dat wil niet zeggen dat de buurvrouw die persoon ook aardig vind. Met de tijd kan de buurvrouw die persoon wel aardig gaan vinden, maar misschien vind jij die persoon dan wel onaardig. Iedereen weet het verschil tussen dag en nacht, hier kan geen discussie over ontstaan. Iedereen weet het verschil tussen aardig en onaardig en iedereen weet wat dit verschil inhoud. Toch vind niet iedereen dezelfde personen aardig of onaardig. Hier kan dus wel discussie over ontstaan. Het zelfde geld voor situaties. Wat voor de één een prettige situatie is, kan voor een ander een vervelende situatie zijn.

Associaties

De hersenen werken op een dusdanige manier, dat er nooit één kan zijn. Ze hebben meerdere dingen nodig om het ene mee te vergelijken, ofwel ze moeten iets met iets anders kunnen associëren. Je kan nooit weten wat groot of klein is, als je nooit groot of klein hebt ervaren. Je kan nooit weten welke voorwerpen rond zijn, als je nooit een vierkant, driehoek of rechthoek hebt gezien.

Joris had nog nooit geld gezien. Hij had nog nooit gewerkt en nog nooit iets gekocht. Op een dag vond hij op straat 10 euro.
‘Fijn’, dacht hij.
Hij ontmoette hij 10 mensen, die ieder slechts 10 cent hadden. Joris dacht dat hij heel erg rijk was, want hij had 10 euro en dat is veel meer dan 10 cent. Toen kwam hij 100 mensen tegen die allen 1000 euro hadden. Hij kwam er al snel achter dat 10 euro helemaal niet rijk maak, want 1000 euro is veel meer dan 10 euro.

Zonder associatie wordt nergens een waarde aan gehangen. Het kan door de hersenen niet geplaatst worden in ‘de samenhang der dingen’ (ook weer zo’n lekker wazige uitspraak).
‘Ha, ik heb 10 euro gevonden. En…? Wat moet ik ermee? ‘
De waarde van 10 euro wordt pas ervaren als het ergens mee vergeleken kan worden. Als iemand de enige persoon op de wereld zou zijn met geld (dezelfde 10 euro bijvoorbeeld), zou die iemand dan de rijkste persoon op de wereld zijn? Of zou 10 euro dan helemaal niets waard zijn? Waarschijnlijk gooit die iemand de 10 euro weg, omdat het totaal geen waarde heeft. Die iemand zou niet weten wat hij of zij ermee zou kunnen doen. Niemand zou het weten, want niemand kan de waarde van het geld bepalen.

Bij de tegenstellingen heb je slechts 2 smaken zoals aardig en onaardig. Bij associaties worden de twee smaken uitgebreid met een enorme verscheidenheid aan variaties. Vind je iemand aardig, een beetje aardig, nog minder aardig, erg aardig, super aardig en ga zo maar door. Hetzelfde geld natuurlijk voor onaardig. Waarom jij iemand aardig vind (of onaardig) heeft ook te maken met associaties. Je gaat namelijk de betreffende persoon, of onderdelen van die persoon zoals persoonlijkheid, uiterlijke kenmerken of gedrag, vergelijken met deze onderdelen van andere personen die je kent. Lijkt iemand erg op die pestkop op school, dan is de kans groot dat je die persoon bij voorbaat al niet aardig vind. Totdat je erachter komt dat die iemand qua persoonlijkheid erg veel lijkt op je beste vriendin, dan vind je die persoon ineens wel aardig.

Is het blad van die boom donkergroen of lichtgroen? Het is lichtgroen. Totdat er een nog lichter groen voorwerp naast gelegd wordt. Dan wordt het boomblad ineens donkergroen. Wordt er een donkergroen voorwerp naast het boomblad gehouden, dan wordt het blad nog lichter groen. Hoe donkerder het voorwerp, hoe lichter het boomblad. Hoe lichter het voorwerp, hoe donkerder het boomblad 

Met dualiteit komt verschil

Het is erg belangrijk om te weten dat niet iedereen dezelfde associaties maakt. Associaties zijn gebaseerd op kennis. Je kan niet associëren als je geen kennis hebt. Kennis vloeit voort uit ervaring. Mensen zijn uniek, ieder mens heeft andere ervaringen. Ieder mens heeft een andere kennis en dus zal ieder mens anders associëren. Omdat ieder mens anders associeert, zal ook ieder mens anders interpreteren, want interpretatie hangt nauw samen met associatie. Dit klinkt allemaal heel logisch misschien, maar toch ligt hier de basis voor heel veel onbegrip.

Mensen gaan ervan uit dat anderen net zo associëren als zij doen. Als vervolgens blijkt dat de anderen een heel andere mening of visie hebben, dan worden de anderen als ‘raar’ bestempeld. Wijkt de mening of visie heel erg af, dan zijn de anderen ‘gek’. Wijkt de mening of visie nog meer af, dan zijn de anderen ‘gevaarlijk’. Discussies eindigen vaak in ruzies, omdat één van de partijen het niet kan hebben dat de anderen hem of haar niet ‘geloven’ of het niet met hem of haar eens zijn. Mensen gaan er helemaal aan voorbij dat er zoiets is als dualiteit en dat dualiteit verschil met zich mee brengt.

Als een Amerikaan tegen je zegt dat de doodstraf een uitstekende manier is om van gevangenen af te komen, bestempel hem dan niet meteen als ‘gek’, als jij tegen de uitvoering van doodstraffen bent. In zijn ogen ben jij net zo gek. Vraag hem WAAROM hij dat vind en probeer te achterhalen hoe hij associeert. Je zal zien dat een gesprek dat begint over de doodstraf eigenlijk heel veel zegt over die Amerikaan als persoon. Hij zal hele andere ervaringen hebben dan jij hebt en uiteindelijk zal je erachter komen dat jullie 2 verschillende individuen zijn. Misschien zal jij door het aanhoren van zijn verhaal zijn mening over de doodstraf gaan begrijpen. Begrijpen en goedkeuren zijn ook 2 heel verschillende dingen.

Luisteren doen we met de oren en begrip tonen voor een ander is iets anders dan herkenningspunten zoeken bij die ander. Als jij geen overeenkomsten vind in een verhaal van een ander en ervaringen die je zelf hebt, wil dat helemaal niet zeggen dat die ander raar is. Het wil ook niet zeggen dat die ander beter is dan jij bent. Luister naar het verhaal en probeer te achterhalen waarom die ander gereageerd heeft zoals hij of zij gedaan heeft. Ga ook bij jezelf na hoe jij zou reageren. Zo ben je actief aan het proberen de ander te begrijpen. Je leert op deze manier veel van de ander en tevens breidt jij jou eigen ervaringen uit.

Kernpunten

  • Accepteer dat dualiteit bestaat en dat er altijd 2 kanten aan dezelfde medaille zitten
  • Deze 2 kanten zijn niet altijd duidelijk herkenbaar
  • Alles krijgt pas een waarde als het vergeleken, ofwel geassocieerd kan worden met iets. Zo ook de tegenstellingen binnen de dualiteit
  • Associatie is gebaseerd op kennis. Ieder individu heeft andere kennis en associeert dus ook anders. Ieder individu hangt een andere waarde aan dingen zoals de tegenstellingen binnen de dualiteit
  • Het verschil in waarde leidt tot negativiteit zoals onbegrip, ruzies en opnamen in mentale zorghuizen.

Mocht jij dit artikel interessant vinden, vergeet het dan niet te delen op je sociale media of beter nog, praat erover met anderen.