Weet jij nog wat jij vroeger altijd wilde worden? Misschien ben je nog heel jong en droom je van een bepaald beroep dat je wilt gaan beoefenen. Ben je een drufal en wil je graag een keer bungee-jumpen, of doe je het rustiger aan en wil je ooit lekker op een strand kunnen liggen? Wil jij later kinderen? Of niet? Ik wil je vragen het artikel rustig door te nemen en na te denken over wat ik geschreven heb. Begrijp je de tekst? Ben je het ermee eens of niet?

Dromen zijn het tweede product van wensen waar ik een artikeltje aan wil wijden. Ik ga het niet hebben over dromen als in ‘symbolische visioenen tijdens het slapen’, maar als in ‘wat je wilt bereiken in je leven’. Het grote verschil tussen behoeften en dromen is dat wij niet direct dromen nodig hebben om te overleven. Iemand die geen dromen heeft zal waarschijnlijk depressief zijn, maar niet noodzakelijk (lichamelijk) stervende. Iemand die geen zuurstof heeft is wel stervende, maar niet noodzakelijk droomloos.

Dromen en behoeften

Behoeften en dromen hebben gemeen dat ze beiden voortvloeien uit wensen. Bij behoeften ben je jezelf vaak niet bewust dat je eigenlijk iets wenst. Je werkt er niet naartoe, ze zijn er ineens. Behoeften worden opgemerkt. Aan het ervaren van een hongergevoel merk je dat je voedsel nodig hebt. Ook merk je een gebrek aan slaap en een tekort aan zuurstof. Het ‘merken’ zorgt ervoor dat je zal gaan slapen en zal gaan ademen (als je je adem inhoudt).

Veel vaker dan bij behoeften zijn wij ons wel bewust van de dromen die we hebben. Dromen komen niet ineens opzetten. Ze ontstaan, worden gevoed, uitgewerkt en hopelijk verwezenlijkt. Behoeften kunnen op korte termijn vervuld worden. Dat moet ook wel, omdat behoeften noodzakelijk zijn om in leven te blijven. Mochten wij ineens merken dat we honger hebben, maar vijf maanden moeten wachten op eten, dan zijn we al gestorven voordat deze vijf maanden voorbij zijn.

Behoeften zijn passieve wensen. Je hoeft niets te doen om ze te ‘krijgen/merken’. Dromen zijn actieve wensen. Je moet er iets voor doen om ze te krijgen. Dromen zijn gebaseerd op kennis. Je moet dus kennis vergaren van wat er allemaal mogelijk is op de wereld, om erover te kunnen dromen. Een uitzondering op deze regel is de droom iets te ontdekken wat er nog niet is, maar waarvan de kans heel groot is dat het ooit mogelijk zou kunnen zijn. Een wetenschapper kan bijvoorbeeld dromen een nieuw of beter medicijn te ontdekken, gebaseerd op aanwezige kennis die voor bijna 100% suggereerd dat een nieuw of beter medicijn mogelijk is.

Behoeften zijn voor iedereen gelijk. Dromen zijn persoonlijk en daarom zo divers als de hoeveelheid individuen op de wereld”

Het belang van dromen

Sommige mensen zeggen dat dromen onzinnig zijn. Je kunt beter in de realiteit blijven, dan te dromen. Dit is deels waar. Alleen maar dromen zal je nergens brengen, maar dromen zijn belangrijker dan je denkt. Dromen zijn de blauwdruk van je leven zeg ik wel eens. Helaas zijn dromen een beetje als een Ikea handleiding, ze zijn niet foutloos en komen vooral zonder de gereedschappen die nodig zijn om ze waar te maken. Deze gereedschappen moet je zelf vinden gedurende je leven. Zonder dromen heeft je leven geen blauwdruk en zal je jezelf af gaan vragen wat je ermee moet.

Hieruit vloeit naar mijn mening, een ander belang van dromen voort. Ze zijn samen met hoop en nieuwsgierigheid, één van de drie hoofdredenen waarom wij willen blijven leven. Wij willen onze dromen bereiken. Wij willen onze dromen waarmaken. Wij willen onze dromen ervaren in het ‘echt’, dus in de realiteit. Dromen zijn dan ook wensen die altijd gebaseerd zijn op de realiteit. Ze zijn reëel.
‘Later, als ik groot ben wil ik brandweerman worden.’ Wie heeft een kleine jongen dit niet horen zeggen?
‘Ik wil de Mount Everest beklimmen’ is een voorbeeld van een andere droom. Beide uitspraken kunnen door de meeste mensen waargemaakt worden.

Jerry leidde tot een jaar of 20 geleden een ogenschijnlijk glamoureus leventje. Vraag me niet hoe, hij moest er nogal wat voor doen. Hij was jong en droomde op een dag luxe en bekendheid te verwerven. Maar de tijd verstreek en met het ouder worden vielen de glitters van zijn leven. Verkeerde keuzes, verkeerde ervaringen, verkeerde vrienden, totdat alleen de droom over bleef. Een aantal jaren van therapie volgden. Therapie, waarin hij leerde in het hier en het nu te leven. Dromen over de toekomst doet hij niet meer, want dan kan hij ook niet meer teleurgesteld raken. Dat had hij ook geleerd tijdens de therapie. Hij is nog steeds een goede vriend, maar in de verste verte niet meer de jongen die ik toendertijd leerde kennen. Met de dromen zijn niet alleen de allerlaatste glitters verdwenen, maar ook veel levenslust, spontaniteit, durf en lol. De wil om te ‘doen’ is weg. Iedere dag ziet er nu voor hem hetzelfde uit. Over 10 jaar zal hij waarschijnlijk nog hetzelfde doen en hetzelfde zijn als hoe hij nu is. Het vreemde is, dat dit eigenlijk het leven is wat hem ongelukkig maakt. Dromen zijn nodig om iets van het leven te maken. Dromen zijn nodig om gelukkig te kunnen zijn. 

Dromen verwezenlijken

Dromen zijn lange termijn projecten die jaren of zelfs een heel leven kunnen duren. Om een droom te kunnen verwezenlijken is een planmatige aanpak noodzakelijk. Je moet weten wat je wilt, hoe je er kunt komen en wie of wat je ervoor nodig hebt. Nogmaals, dromen komen zonder gereedschappen. Deze mag je zelf bij elkaar sprokkelen. Omdat dromen zo’n grootschalig iets zijn, die zoveel tijd in beslag nemen om ze te bereiken, vormen dromen ook de basis voor doelstellingen. Verdeel de dromen in kleinere, chronologische porties en werk ze één voor één af, in plaats van de hele hap in één keer te willen doen. De kans is groot dat je ergens de weg verliest en te gedemotiveerd raakt om de droom te verwezenlijken.

Om dromen te verwezenlijken is een behoorlijke dosis lef nodig. Dromen zitten in je hoofd en worden pas kenbaar voor anderen als je ze zichtbaar weet te krijgen, dus als ze een vorm krijgen in de realiteit. Of, als je anderen over je dromen verteld. In het vertellen van dromen zit een kracht, maar ook een zwakte. Het wordt een kracht als de mensen met wie je de dromen deelt, je zullen ondersteunen in het verwezenlijken ervan. Het wordt een zwakte als die mensen je niet ondersteunen, omdat ze de droom raar vinden. Of jaloers worden. Stel je toch eens voor dat jij wel kan wat hen niet lukt.

Een goede portie zelfkennis kan ook geen kwaad om een droom te verwezenlijken. Dromen moeten reëel zijn om waar te kunnen maken. Als je niet sportief bent aangelegd, ga dan niet dromen over een glansrijke Olympische zwemcarriëre. Als je niet kunt zingen, ga dan niet dromen over stadions vol fans die speciaal voor jouw optreden komen. Als je heel erg analytisch bent aangelegd, ga dan wel dromen over een baan als laborant en als je graag met mensen werkt droom dan over een functie als maatschappelijk werker. Dit is natuurlijk erg simplistisch gezegd, want je kunt niet alleen maar dromen over dingen die in je straatje passen. Overigens kunnen dromen ook over hele andere dingen gaan dan werk en functies. Misschien droom je ervan om ooit eens een zweefvliegtuig te kunnen besturen, of die luxe cruise naar de Noorse Fjorden waar je flink voor moet sparen.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams”
-E. Roosevelt-

Het gevaar van dromen

Zelfs, of misschien wel vooral de mooiste dromen kunnen veranderen in nachtmerries. Hierom moeten dromen realiseerbaar zijn en zal je hard moeten werken om ze te verwezenlijken. Dromen die nooit haalbaar zullen zijn of waar je niet aan wil werken zijn geen dromen. Zoals eerder al gezegd, aan alleen dromen heb je niets. Dromen die niet naar de realiteit gehaald kunnen worden leiden tot teleurstelling, schaamte, een verlaagd gevoel van eigenwaarde en uiteindelijk een verminderde levenslust.

Als je anderen vaak genoeg over je dromen verteld, maar er vervolgens niets aan doet om die dromen te verwezenlijken, loop je de kans dat niemand je meer gelooft. Mensen zijn geïnteresseerd in de dromen van anderen, maar zijn nog veel meer geïnteresseerd in hoe iemand die dromen dan gaat verwezenlijken. Vooral als de dromen onhaalbaar lijken. Als jij je dromen nooit waarmaakt, zal niemand je meer serieus nemen. Je komt over als een fantast, je bent onbetrouwbaar en hebt vooral veel grootspraak. Vooral als je zelf gelooft dat je met niets doen, hard bezig bent je dromen te verwezenlijken.

Een goede droom is altijd op jezelf gebaseerd, nooit op anderen. Ga niet dromen over relaties met een ander, want die ander zul jij nooit voldoende kunnen beïnvloeden om jouw droom waar te maken. Jij hebt een droom die alleen jij kunt verwezenlijken, eventueel met de hulp van anderen, maar je mag er nooit vanuit gaan dat een ander de droom voor jouw verwezenlijkt. Die ander heeft veel energie nodig om zijn of haar eigen dromen uit te laten komen. Daarnaast kan niemand in jouw hoofd kijken om exact te kunnen zien wat jij graag verwezenlijkt zou willen hebben.

Kernpunten

  • Dromen zijn niet direct nodig om in leven te blijven
  • Je kan alleen dromen over dingen die je kent en dus echt bestaan, of dingen waarvan het mogelijk is dat ze ooit eens zullen bestaan
  • Dromen geven een doel aan het leven
  • Dromen geven levenslust
  • Dromen zijn altijd gebaseerd op de realiteit
  • Dromen zijn altijd te verwezenlijken
  • Alle dromen kunnen veranderen in nachtmerries

Mocht jij dit artikel interessant vinden, vergeet het dan niet te delen op je sociale media of beter nog, praat erover met anderen.