Waarover

Ik geloof dat een ‘echt’ mens meer is dan enkel een hoopje bloed, vlees en botten. Er is meer dan dat wij kunnen waarnemen met onze zintuigen. Ik geloof ook dat de meesten van ons dit, door omstandigheden in de wereld, allang vergeten zijn. De selecte club mensen die nog wel weet dat er ‘meer’ is weet vaak niet hoe ze dit ‘meer’ kunnen ervaren. Als je op zoek bent naar een uiterst spirituele website, waar je kunt leren hoe je moet mediteren, dan vrees ik dat deze blog niet is wat jij zoekt. Een mens bestaat uit meer dan spiritualiteit alleen. Alle onderdelen van een mens moeten in balans zijn om ‘makkelijk’ en tevreden door het leven te komen.

Mensen, persoonlijkheden, het leven, de wereld… allemaal erg grote onderwerpen die ik in mijn blog terug probeer te brengen tot kleine basiseenheden die eenvoudig te begrijpen zijn in de hoop dat de mens (weer) in gaat zien hoe belangrijk ieder individu is en waarom mensen doen wat zij doen. In grote lijnen valt dit blog terug te brengen tot 4 categorieën, of onderdelen die tezamen een compleet mens vormen. 2 categorieën zullen voor de meesten bekend en logisch zijn, 2 categorieën zullen voor velen onbekend en zweverig zijn.

“Dat jij mij niet begrijpt wil niet zeggen dat ik onzin praat”

Het lichaam

Het lichaam, ofwel het fysieke onderdeel van een mens zal in dit blog weinig behandeld worden. Ik heb wel wat kennis over de processen in het lichaam, maar ik ben geen arts. Overigens denk ik dat de meesten al zullen weten dat er zoiets bestaat als een lichaam, omdat het lichaam fysiek is en waargenomen worden met de zintuigen. Het enige lichamelijk dat regelmatige terugkomt in dit blog zijn de hersenen.

Het mentale

Het mentale heeft alles te maken met het denken. Hoe denken mensen en waarom denken zij zo? Wat is logica en is logia zaligmakend? Hoe ervaren en interpreteren mensen dingen? Waarom wordt de één kwaad als je iets zegt en begint de ander te lachen als je hetzelfde zegt? Is het mentale onderdeel begrenst, of gaat het door tot in het oneindige? In hoeverre maakt het mentale ons tot wie we zijn? Dit onderdeel zal een groot gedeelte van de blog in beslag gaan nemen, want het mentale gaat ook over het leren en begrijpen van dingen.

De ziel

De ziel is niet alleen verantwoordelijk voor onze gevoelswereld, maar ook voor onze drijfveren. Wat willen we bereiken en waarom willen we het bereiken? Waarom doen we dingen, die mentaal niet te verklaren zijn? De ziel gaat over wijsheid en bewustwording. Over wensen en de wil om goed te doen. De ziel heeft veel raakvlakken met het mentale. Hoe ervaren en interpreteren mensen dingen? Waarom wordt de één kwaad als je iets zegt en begint de ander te lachen als je hetzelfde zegt? Is het ziel onderdeel begrenst, of gaat het door tot in het oneindige? In hoeverre maakt de ziel ons tot wie we zijn? Dezelfde vragen als bij het mentale onderdeel kunnen gevraagd worden bij de ziel.

De geest

De geest is verreweg het meest ontastbare en dus wazige onderdeel van een mens. Soms gebeuren er dingen om je heen waar je ogenschijnlijk geen invloed op hebt, maar die wel een impact hebben op jouw leven of jouw persoonlijkheid. Dit is het werk van de geest. Hieruit valt af te leiden dat alles wat gebeurd en wat jou beïnvloed, een reden heeft. Geluk en toeval zijn woorden die direct te maken hebben met de geest. Alles om jou heen moet zo zijn.

Naast deze vier onderdelen zal ik aandacht besteden aan maatschappelijke problemen. Hoe zijn ze tot stand gekomen en belangrijker, hoe kunnen ze worden opgelost. Je zal gaan zien dat veel, zo niet alles van jij ervaart eigenlijk vanuit jezelf komt. Situaties en anderen kun jij misschien niet veranderen, de manier waarop je ze interpreteert wel. En interpretatie is de sleutel tot geluk, of ongeluk.

“De wereld om je heen is een reflectie van jezelf”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: